Category Archives: Новини

Культура

Мій пожиттєвий друг, Володимир Брюгген

Published by:

«Тільки народжені слова варто записувати. А комбінувати слова можна скільки хочеш, і які хочеш; Один із найкращих моїх критиків уже давно признався: “Ніяк не можу зрозуміти, що ж мене притягує в цій книзі”. Зараз, коли я сам став читачем своїх книжок, міг би так пояснити йому: можливість у будь-який момент побачити себе самого в несподіваній іпостасі. Бо ця книжка (книжки) — також і про нього».

Continue reading

Політика

Офісопрезидентська республіка

Published by:

Звільнення Олексія Данілова, на мою скромну думку, свідчить про одне: Офіс Президента має необмежений карт-бланш вибудовувати струнку й жорстко контрольовану вертикаль із лише своїх людей. Напівсвої, чи на чверть, чи на третину вже не проходять…

Continue reading

Політика

Макрон — новий Наполеон?

Published by:

У Європі стартувала передвиборча кампанія у місцеві парламенти, у Європейський парламент, вибори на посади керівників Європейської комісії, Ради ЄС… У гонку вступили як політики та державні діячі “крупного” калібру, так і зовсім новачки, ще не знані на політичному мапі Європи. Серед таких, до речі, і бельгійська громадська діячка українського походження Марта Барандій. Як то мовиться: аби наше теля та вовка з’їло.

Continue reading

Політика

Наган під ризою вже не ховають

Published by:

Отже, для батюшок та вірян УПЦ настав момент істини. Позавчора т. з. Всемирный русский народный собор, скликаний патріархом Кирилом (Гундяєвим), який і є його головою, оголосив Україні «священну війну», метою якого є встановлення Москвою контролю над нею. Таким чином РПЦ офіційно стала суб`єктиом політичним, притому відкрито ворожим нашій державі і українцям.

Continue reading

Культура

«Камю має померти»…

Published by:

Приємною несподіванкою стала для мене книжка «Камю має померти» Джованні Кателлі з багатьох причин, можливо, передусім тому, що автор щиро написав: сучасні інтелектуали, котрі переймаються накладами власних книжок, втратили вплив на суспільство. Він вважає, що історія Європи, якби Камю і Пазоліні лишилися живими, була б інакшою.

Continue reading

Суспільство

Чорний гумор на ніч

Published by:

Справді чорний гумор повсякдення… Нещодавно говорив із близькою подругою, фактично рідною людиною, бо наша дружба бере початок із безтурботного і щасливого студенства. Не пригададаю, як ми вийшли на тему негліже…

Continue reading

Політика

Zersetzung

Published by:

Найпростіше звести до базарно-побутового: путін — психічно хворий, патологічний брехун (Кулеба), от тому він постійно несе ахінею про нацистів-юдеїв на Банкової і про таджиків-агентів Буданова. Але все складніше. Серед кумирів і вчителів диктатора не тільки Адольф Алоїзович, але й мало кому відомий німець із комуністичної НДР Еріх Мільке.

Continue reading

Культура

Творча зустріч з Вінграновським

Published by:

Я й забув, що на цій книжці автограф самого Вінграновського, бо було це наче в іншому житті: просвітянський вечір видатного поета. Схоже, що саме тоді я й автограф отримав. У редактора “Гарту” я випросив “Волгу” (з транспортом тоді було туго, а у Вінграновського чи то нога боліла, чи то він паничився) та й привіз класика у музей Коцюбинського — чернігівська “Просвіта” проводила тоді такі творчі зустрічі.

Continue reading

Культура

Хороші поети і відомі прозаїки

Published by:

Роман Бегбедера із такою дещо хайповою назвою «Любов живе три роки» мені не сподобався. Багато відвертих банальностей і загалом сильне «завалювання» в попсу, яка вже, здається, витіснила з процесу справжню глибоку прозу.

Continue reading

Суспільство

Помер Ігор Юхновський

Published by:

На 99 році життя упокоївся Ігор Рафаїлович Юхновський. Один із найбільших державотворців сучасної України. Перший раз я його побачив ще школярем на Донбасі 1991 року, як кандидата в Президенти України. Він приїздив із виборчим туром. Потім ми не раз з ним зустрічалися.

Continue reading