Category Archives: Новини

Культура

Роман про трьох жінок

Published by:

Роман американського письменника Майкла Каннінгема «Години». В 1999 році цей твір був нагороджений Пулітцерівською премією та літературною нагородою ПЕН/Фолкнер. В Україні роман вийшов у видавництві Vivat у 2017 році в перекладі Оксани Постранської. А до мене книжка потрапила торік, як «трофей» аукціону на підтримку ЗСУ.

Continue reading

Культура

Помічниця Марселя Пруста

Published by:

У Марселя Пруста була віддана помічниця, подруга — Селеста Альбаре, яка вела власний щоденник. Письменник пророкував Селесті, що після його смерті багато охочих будуть звертатися до неї з проханням розповісти про той «час», який вона провела з ним поруч.

Continue reading

Політика

Легко звинувачувати Байдена…

Published by:

Те про що я, як свідок ракетних ударів по Трипільській ТЕЦ, написав відразу, вчора підтвердив Зеленський — у нас тупо немає ракет для збиття ворожих ракет. Але чому президент просто відбувається констатацією для багатьох (вже з січня-лютого) очевидного факту? Чому влада не дає жодних рекомендацій по виживанню у цих умовах населенню?

Continue reading

Культура

Посеред квітня, три роки тому…

Published by:

Три роки тому в ці квітневі дні (16 квітня) помер Володимир Яворівський. Здається, першим про це написав на Фейсбук Василь Шкляр. Харизматичним чоловіком був Володимир Яворівський (1942-2021). Але його харизма, як і літературний хист, завжди програвали з його бажанням бути в центрі уваги.

Continue reading

Культура

Помер Дмитро Капранов

Published by:

Брати Капранови — це сучасна Легенда України. Генії, що зачаровували своїм співом і словом, митці, що з неймовірним хистом пояснюють простою мовою складні речі минувшини і майбутнього. Вчора нас спіткала велика втрата — раптово помер один із близнюків, Дмитро. Тепер цей звʼязок між братами, між кожним із них і Україною буде і на землі, і на небі.

Continue reading

Політика

Пекін про путінську потенцію

Published by:

В Пекіні не вірять у перемогу Росії над Україною. Таку думку висловив на сторінках тижневика The Economist та на шпальтах китайської преси відомий професор Пекінського університету, директор Центру досліджень Росії та Центральної Азії при Фуданьському університеті Фен Юйцзюнь. Такого переконливого наративу від Китаю про те, що Росія програє війну з Україною і їй довередеться вивести свої війська з окупованих територій — у Кремлі явно не очікували.

Continue reading

Політика

Чи захистило б нас НАТО?

Published by:

Доки у Вашингтоні вирішують, хто хитріший: трампісти чи демократи з Білого Дому, а заодно кому жити, а кому ні (ізраїльтянам чи українцям), давайте уважно розглянемо одну ілюзію, яку роками нам насаджували з екранів телевізорів. А почну із заклику Зеленського до лідерів західних союзників запровадити “такий самий рівень захисту” від російських повітряних нальотів, як вони це зробили, захищаючи Ізраїль від атаки іранських безпілотників.

Continue reading

Культура

Щоденник одного роману

Published by:

«Гонитва на виживання». Леонід Ісаченко. … Повернулася до перечитування роману, який недавно читала. Так буває. Буває, що одна книга з першої сторінки захоплює, але після прочитання швидко цю книгу забуваєш. Було зі мною й таке: брала у бібліотеці книгу і лише, коли починала читати, (не з першої сторінки) згадувала, що я цю книгу вже читала…

Continue reading

Культура

Олег Чорногуз і його внучка

Published by:

15 квітня вже вдруге святкував день народження мого дорогого батька без нього. Як сумно… Нині йому було би 88. А міг би ще жити і жити до ста років мінімум. Такий був активний, діяльний, рухливий. Боєць незламний за Україну…

Continue reading

Культура

Виховання почуттів

Published by:

Література — це виховання почуттів, навіть там, де вона прикидається джерелом задоволення. Як тільки в нас останнім часом не крутили цього Булгакова, роздивляючись його і так, і сяк. А все доволі просто: треба лиш уявити, скількох росіян і псевдоукраїнців його відомі пасажі в “Білій гвардії” виховали в презирстві й ненависті до всього українського…

Continue reading